Categorie
 
 
 
 
 

POT SPĂLA PAPUCII DE CASĂ ÎN MAȘINA DE SPĂLAT?

Papucii de casă au fost și vor fi întotdeauna o parte a confortului nostru casnic. Acest lucru se aplică în special în lunile de iarnă, când nu prea putem merge desculți prin casă. În timpul weekend-urilor, vacanțelor sau când muncim de acasă, pantofii confortabili devin prietenii noștri cei mai buni. Ne așteptăm ca ei să ne asigure confortul necesar, să fie ușor de încălțat și de scos și, bineînțeles, să ne țină picioarele calde.

Dacă vă plac papucii confortabili și nu vreți să renunțați la ei de la primele semne de deteriorare, este firesc să încercați să îi salvați sau să le prelungiți viața  prin curățare și spălare. Veți spune că sunt doar papuci, și pot să îi arunc în mașina de spălat și problema este rezolvată. Majoritatea papucilor de casă sunt din material textil sau din lână, așadar, teoretic nu se poate întâmpla nimic. Teoretic! Dar, cu toate acestea, există modele - cele mai multe - pe care nu recomandăm să le spălați în mașina de spălat.

Atunci când papucii dvs. preferați sunt confecționați din materiale precum terry sau bumbac, aceștia pot fi spălați în mașina de spălat cu apă rece sau caldă, pe un ciclu delicat. Cu excepția cazului în care au o talpă groasă de cauciuc. După spălare, este ideal să îi lăsați să se usuce la soare.

Cu toate acestea, în cazul marii majorități a papucilor, evitați mașina de spălat, pentru a evita  intrarea la apă a materialului și a deteriorării. Papucii cu talpă de cauciuc, papucii din piele de căprioară și cei cu căptușeală din blană artificială.

Scopul principal al îngrijirii corespunzătoare a încălțămintei de casă este de a prelungi durata de viață a acesteia. Prin urmare, este important să acordați atenție modului de curățare și ce fel de metode folosiți. Deși depinde de material și stil, este mai mult ca sigur că aveți deja acasă toate produsele și ustensilele necesare îngrijirii pantofilor.

Pentru a îndepărta murdăria, petele și decolorarea pantofilor, veți avea nevoie de:

- Tavă de plastic sau un bol mare

- Detergent lichid sau detergent pentru vase

- Bicarbonat de sodiu

- Periuță de dinți moale și curată

- Perie cu peri de nailon (uneori numită și perie pentru piele de căprioară)

- Șervețele fine pentru machiaj sau șervețele pentru copii

- Câteva cârpe curate

- Prosop mare

Balsamul pentru piele este util dacă lucrați cu piele de căprioară, nubuc sau piele naturală . Puteți găsi aceste produse și în magazinele Robel și online.

SPĂLARE MANUALĂ A PAPUCILOR DIN MATERIAL TEXTIL

Dacă aveți de gând să spălați partea superioară din microfibră, bumbac sau alte materiale urmați pașii de mai jos:

1. Începeți prin a șterge talpa pentru a scăpa de excesul de murdărie. O cârpă umedă, un demachiant sau un șervețel pentru bebeluși vor funcționa.

2. Dacă partea superioară are pete semnificative ( nu vorbim de o simplă murdărire sau decolorare), cel mai bine este să pregătiți materialul în prealabil. Stropiți petele cu câteva picături de detergent sau detergent lichid, apoi ștergeți ușor cu o cârpă curată și umedă. Lăsați să acționeze timp de cel puțin o jumătate de oră.

3. Umpleți un bol sau o tavă mare cu apă călduță, adăugați mult detergent de vase sau detergent lichid.

4. Puneți papucii în amestecul de săpun.

5. Mișcați ușor papucii sub apă. Folosiți apoi degetele pentru a masa partea superioară și căptușeala pentru a scoate murdăria cât mai mult posibil.

6. Lăsați papucii înmuiați în soluția de săpun timp de 20 până la 30 de minute. Apa ar trebui să se murdărească după câteva minute, pe măsură ce murdăria este spălată.

7. Când partea superioară pare curată, scoateți papucii din apă și clătiți-i fie sub robinet, fie într-o cadă cu apă curată. Clătirea poate dura câteva minute pentru a elimina complet spuma, dar faceți-o cu precizie, deoarece săpunul uscat va afecta moliciunea țesăturii.

8. Așezați papucii curați pe un prosop mare și înfășurați-i în el. Apoi apăsați ușor pentru a scoate excesul de apă.

9. Cât timp sunt încă ușor umezi, depozitați-i  într-o zonă relativ răcoroasă și ventilată pentru a le permite să se usuce la aer.

Dacă am spus că majoritatea papucilor nu se pot spăla, bineînțeles că acest lucru este valabil și pentru uscarea la soarea. Nu-i puneți în razele directe ale soarelui, deoarece aerul fierbinte și căldura soarelui pot topi lipiciul care ține talpa și pot deforma cauciucul. În plus, fețele din material textil pot fi deteriorate de căldură. Vă puteți folosi de un uscător de păr, dar dacă aveți suficient timp, uscarea clasică cu aer este cea mai bună.

SPĂLAREA PAPUCII DE VELUR

Aveți papuci cu partea superioară din velur? În acest caz, metoda cu apă cu săpun este exclusă, deoarece materialul fin este predispus la deteriorare în contact cu apa. Tot ce aveți nevoie pentru a-i  curăța este o perie de nailon și puțin balsam pentru piele.

Urmați pași de mai jos:

1. Începeți prin a trece ușor peria pe toată suprafața pantofului, fără nicio soluție, concentrându-vă pe imperfecțiuni, pete și decolorări. Curățarea uscată poate fi suficientă pentru a îndepărta toate petele, dar dacă nu, puteți încerca balsamul special pentru piele.

2. Aplicați câteva picături de balsam de piele pe peria de nailon și apoi treceți-o ușor pe partea superioară a pantofului. Puteți aplica mai multe picături, dacă este necesar, dar cel mai bine este să începeți încet pentru a evita suprasaturarea velurului.

3. Ștergeți orice reziduu cu o cârpă curată și uscată.

4. Lăsați pantofii de casă să se usuce într-o zonă răcoroasă și aerisită.

De asemenea, este posibil să doriți să utilizați un spray protector pentru pantofi sau un ulei pentru pantofi special conceput pentru a preveni petele viitoare, decolorarea și deteriorarea pantofului în contact cu apa.

 

CURĂȚAREA PAPUCILOR CU BLANĂ ARTIFICIALĂ ȘI A ÎNCĂLȚĂMINTEI DE CASĂ DIN PIELE DE OAIE

Din nefericire, papucii de casă moi și foarte pufoși, care sunt ideali de purtat în casă în timpul iernii, nu sunt scutiți de murdărie. Așadar, este un pic mai complicat să îi curățam, dar nu imposibil.

1. În primul rând, doriți să curățați materialul pufos, presărându-l cu bicarbonat de sodiu. Lăsați papucii să stea până la 24 de ore și apoi scuturați-i bine.

2. Aplicați o cantitate mică de detergent lichid, săpun sau detergent pentru lână pe o cârpă curată și puțin umedă.

3. Treceți ușor cârpa peste material, concentrându-vă pe zonele foarte murdare. Dacă aveți pete mai ”încăpățânate”, aplicați  puțin săpun lichid pe o periuță de dinți moale și frecați ușor  pata până când aceasta începe să dispară.

4. Când materialul pare curat, folosiți o altă cârpă umedă și curată pentru a curăța căptușeală și de a scăpa de orice reziduu de săpun.

5. Așezați papucii într-o zonă răcoroasă și bine ventilată și lăsați-i să se usuce la aer.

Papucii pot fi uscați cu un uscător de păr la cea mai joasă temperatură pentru a-i face pufoși din nou. Cu toate acestea, căldura excesivă poate deteriora blana artificială, așa că, dacă aveți îndoieli în ceea ce privește utilizarea uscătorului de păr, încercați uscarea naturală în aer liber.

În cele din urmă dorim să vă oferim  un sfat  - păstrați-vă papucii de casă în stare bună cât mai mult timp posibil. Pantofii de casă sunt cei mai fideli prieteni ai bărbatului :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Full (Desktop) version